- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Pianistul Nicolae Dumitru, în turneu la Londra
Pianist caracterizat de Diarionews drept un artist cu „calităţi extraordinare, cu o foarte bogată şi minuțioasă tehnică” și de revista Melos ca „spontan, de o sinceritate deplină şi dedicat cu pasiune fiecărui detaliu”, Nicolae Dumitru va susține la Londra două recitaluri menite să îi pună în evidență atât tehnica deosebită, cât și sensibilitatea.
Primul eveniment va avea loc, în 5 octombrie, în cadrul popularei serii a „Concertelor Enescu” derulată de Institutul Cultural Român din Londra, neîntrerupt, începând din anul 2007, iar cel de-al doilea, o zi mai târziu, la Biserica St James’s de pe Bulevardul Piccadilly, o consacrată scenă muzicală londoneză. Programul celor două recitaluri este compus din piese de Chopin, Brahms, Rahmaninov și, bineînțeles, din compoziții enesciene.
Nicolae Dumitru a studiat pianul la Academia Rusă de Muzică „Gnessin“, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov, sub conducerea căruia şi-a desăvârșit şi studiile postuniversitare. În perioada petrecută străinătate, a concertat ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, al Filarmonicii de Stat din Chișinău şi al Filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod. După întoarcerea în ţară, din ianuarie 2002 şi până în prezent, a evoluat pe scenele principalelor filarmonici din ţară. La București, a susţinut recitaluri la Sala Mare a Ateneului Român, Sala Radio şi Sala „Auditorium“ a Muzeului de Artă. A apărut ca solist invitat al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale Radio, cu care a realizat prima interpretare radio a Concertului pentru pian şi orchestră de Antonin Dvořák. Pe scena europeană, Nicolae Dumitru a susţinut recitaluri la Stockholm, Viena, Baden am Wien. În 2008, a realizat, la invitaţia Institutului Cultural Român, un turneu dedicat centenarului Sigismund Toduţă la Lisabona, Madrid, Barcelona, Budapesta, Veneţia şi Roma. În septembrie 2010, a iniţiat proiectul concertistic în aer liber „Armonii de Toamna“, la Teatrul de Vară din Herăstrău. În ianuarie 2011, a lansat, la Teatrul „Act“ din Bucureşti, spectacolul devenit permanent „Poveste pentru pianist şi măşti“, iar în 2013, a lansat proiectul naţional de recitaluri educative „ConCerto!“, adresat tinerilor interpreți şi susținut în principalele centre filarmonice şi culturale din ţară.